perjantai 17. elokuuta 2012

En hov besiktning




På en dag hade vi hov expert för att sköta och kontrollera hovar. Om Skinny hade bråttom dag före, nu var han hysterisk. Vi var inne, men insekter följde där :(. Skinny gillade inte om hela situation och hade ingen sinne för humor kvar med dom. Antingen ståd han och tittade på en horisont eller vände sig hela tiden. Efteråt när jag tog honom till bete och senare ville ta honom från bete igen för att experten ska kolla vår ny sadel, ville han inte komma -bara promenerade lite så att kunde inte ta honom. "Jag kommer inte längre för mata mig själv till insekter där".

I hovar finns en svamp (heter det den på svenska? att ha liksom en infektion i hova?). Redan i Sverige hade jag luktad det och trodde att det finns en var i stråle. Men även hovslagare sade att det är ingenting och att stråle är frisk. I alla fall ytterligare av lukten var vita linjen "bakslug" (härregud min svenska med hästord XD, vet inte vad jag säger). Och svampen har bra hem i fuktiga nagelhålar. Och det finns svamp också på stråle men lyckligtvis har ballar inte ännu sprickats. Nu för jag vet det, kan jag sköta hovar med medell. Alltså vi har ny vana, jag tvättar och torkar hovar och sedan applicerar medel.














Och medel till slut


Experten sade, att hovar ska bli jättefina när dom växer mer starkt nytt material. Hörnstöd var liksom dom borde vara, och det var inte mycket att trimma -bara lite från tådel på förrhovar.Vi fick också "boots" som du ser på bild där nere. Dom kan vi använda om hovar slitas för mycket eller om det är knepig väder på vinter.




lauantai 11. elokuuta 2012

Härlig lilla ponny som hade bråttom


Munen kliar

På denna dag Skinny blev klart jätteglad när jag kom till stall. Han kom att hälsa på genast jag kör till stall. Kanske han undrare var har jag försvunnit, eftersom kunde inte komma på två dagar. Det regnade hela dagen men det stoppade när jag tog Skinny till ryktplats. Skinny var ju torr för han hade varit i deras "stuga". Vi hade rolig rykttid.

Kommer du redan?

Just när vi borde ha gått, började det regna igen. Skinny gillade inte om det, han sade, att han ska inte stå här i regnet och vänta. Jag hade planerat att rida hela skrittur, men när Skinny var rastlös, tog jag betsel i stället av grimma. Kanske jag hade en aning att Skinny ska vara mer vaken i denna gång.

Och nu behöver jag berätta att jag har hittat rolig betsel. Ridhästs betsel med travhästs kindremmar. Jätte praktisk! Den remmen som går runt mun är lös, so att man behöver inte öppna det och inte fösta heller. Det bara håller betsel i rätt plats :D. Kan rekommendera, jag gillar det :)

Strålande kombination av trav- och ridhästs betsel :D

Nu tillbaka till berättelse. Skinny hade ganska bråttom under turen. Han verkade som han var där för första gången. Det var lustig. Kanske det var annorlunda att avgå från gård med mig i hans rygg. Jag har ju tidigare led honom i början på varje gång. 
Han var vaken och ville gå fortare. Jag provade en liten bit trav, det gick bra. Jag hade ju ingen sadel och har i själva verket inte ridit mycket utan sadel och Skinny har inte världens "jämn" trav. 

Svidknott :(

Vi har massor av svidknott nu. Trots det vi klarade att strecha bra. Jag klädde hans huva (täcken var blöt) och lät honom äta världens bästa gräs i gården.



Och en annna sak. Jag är hoppfull med hans svans. Det verkar att det finns nåra nya tagel :).

Hoppfull stackars svans
 Den här använder jag varje dag för svansen

När jag tog Skinny på bete hördes skarp gnäggning och Salli gallopperade so fort som möjligt att hälsa på Skinny. Haha, dom är så nöjd med varandra. Också, när vi har varit på promenad omkring bete har Salli följat ofta på anda sidan av staket.

Salli

torstai 9. elokuuta 2012

Vi hittade en ny väg


Skinny kommer att hälsa på


Den tur vi har gjort är ganska kort. Den går omkring hela bete och om man vill ha lite mer längd, behöver man ta väg som är en återvändsgränd och bara vända tillbaka. Därför gick vi på en annan riktning. Skinny var klart glad att se lite nya vägar och var nyfiken, modig och lugn som alltid. Vi hittade en byttelilla gång som var svår att gå eftersom det fanns så mycket "vegetation". Men denna andra gång vi hittade, var mycket bättre och hade en bra bas för att promenera. Vägen gick förbi en liten "kåta" (där man kan laga mad med hjälp av eld..?) och vägen gick böj i som man kan vända bilar...

..I alla fall, följande dag det hade regnat så mycket att det fanns en stor pöl i denna böjen. Skinny blev jätteintresserad av den och ville gå att titta på. Han smakade vatten och ville gå i över den, men jag kunde inte följa med eftersom mina skor håll inte vatten.
Haa, det ser ut roligt!

 
Då fick jag en ide att jag kunde rida så Skinny fick gå "in" vatten. Så det blev vår först ridning här i Finland, också utan betsel och sadel. Jag tänkte att han är verkligen världens snällaste häst, så lugn och rolig :). Duktig pojke <3




*pussar*

När vi var nästan i stall Skinny fick en ide att äta från en svår plats.. Det såg ut så här:
"Jag hittade en bra plats att äta lite ;) "


Märk hans höger framben ;)


sunnuntai 5. elokuuta 2012

Skyfighter igen



Vad en häst gillar mest -att äta :D

Jag fick Skinnys hästpass tillbaka från Hippos. Han är nu registrerat i Finland och i Hippos hemsida är data tidsenlig. Fint att se mitt eget namn på sidan :). Också Svensk Travsport "erkänner" att Skinny har exporterat från Sverige. Och vad som viktigast, Skinnys officielt namn är inte längre Skyfighter S.F. men helt enkelt Skyfighter igen <3! S.F. var ju fogat när han var importerat till Sverige 2000.

Skinny och bollarna

För jag har sett och hört att någon hästar gillar att spela med boll, undrade jag att jag borde försöka och se om Skinny gillar det också. Nej, han var inte ens intresserad. Han bara tittade på när bollen gick förbi. Bollar låg båda av bollar ensam i bete. Bara Salli gick och puffade lite.

"Jasså, en boll, kanske borde jag lyfta huvudet från väg?"

"Hmm, mums, jasså där går bollen.."
"Bollen kom och gick, jag fortsätter att äta"

perjantai 3. elokuuta 2012

Vardagssysslor



Vi har blivit hemtam och försökat att få vardagssrutiner: Från bete går vi till ryktplats, eller till ryktbom. Jag tar av täcket och ryktar, pussar och kliar...
Första gånger på ryktbom. Undrar om jag behöver verkligen stå här och vänta på?
... Näst applicerar jag medel för kliande svans (och man), pälsglans och insektsgift. Fast han gillar inte om spray, han verkar veta, att insekter slutar stör honom för en stund. 

Stackars svans :(
Och sen går vi till en promenad. Eftersom vi provar om oskoning fungerar för oss, Skinny har nu inte skor :). Jag tänker på alla fördelar att ha inte skor, men om det ska inte fungera, vi ska bara ha skorna igen. Vi har inte bråttom, så Skinny får vanja sig med livet utan skor på bete. Vidare har vi promenerat på väg nära på stall. Skinny får välja att gå på mjukt dike om det käns för mycket för hans sulor. Vår tur är ganska kort och snart behöver vi hitta ny väg för att det blir inte slö :).

Promenerar
 Efter gången vi står på gård och Skinny äter gräs som är mycket bättre än på bete :D. Gräs är ju mycket grönare på andra sidan av staket ;). Till slut går vi till ryktbom och jag strechar hans ben och han böjar hans hals och sidor. Sen lite bugning och en morot. Jag applicerar medel på svans och insektsgift igen. Sedan klär jag på täcke igen.

Klär på täcket. Märk att han står redan lös under tiden ;)

Rutiner har blivit "bättre" hela tiden. I början det var inte själv klart att hästen ville stå stilla på ryktbom. Nu vet han redan att det är en plats i som vi står och väntar vackert. Skinny har förstod också, att när jag lämnar honom där, går jag bara i en lada där vid och ska komma genast tillbaka. Det var också lite svårt i början att få honom uppfatta att jag vill honom böja fast det ligger så mycket gott gräs under hans mun. Nu går det ganska bra också :). När det blir mer höst och ligger inte så mycket gräs att störa hans koncentration, ska jag lära lilla trick honom.

Försa gånger på ryktplats -"Varför lämnade hon mig här? Vill inte vänta"

På en dag gav jag maskmedel till honom och jag började mata en ny kraftfoder; Eggermann DermaVital. Det borde hjälpa på känslig hud ock kliande. Vi ska se om det finns skillnad. Jag köpte också två huvar, när jag märkte att han kliar på öron och har skorpa nära öron. Jag såg också att flygvän gick i hans öron.. så hoppas att huvor hjälper :)

Den första hova
Den andra huva

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Välkommen tillbaka till Finland älskling!


Har just kommit ut ur trailer i hans nyt hem



JAG GJORDE DET! Jag hittade Skinny, klarade mig av papperskrig, skrev på papper och tog honom med mig till Finland. Otrolig!! :D

Världens bästa Sötbålle <3


Jag är så lycklig och glad! Ibland kände jag att "vad gör jag? Är jag klok? Är jag galen? Jag kånkar honom med mig via sverige, och med båt och sen genom hela Finland...". Men när det var klart undrade jag att Skinny kanske åkte mer lugn än hans ägare, som behövde minst 2 dygn för att klarna mig från sömnbristen. Huh, det är så otrolig att han står nu bara 27km väg från mitt hem nu. Jag måsta verkligen anpassa mig på den här lyx.

Men hur klarade vi till den här?

Reseberättelse

 

Först, jag hade jättelång väg till Sverige. Jag missade en tåg så jag behövde använda nattbuss, men den linje funderade inte så bra det borde och det blev spännande för att se om jag skulle hinna till Vaasa tillräckligt tidigt för att hinna till färja till Umeå. Men jag klarade det för Skinny :). Även om det tog från mondag morgonen klockan 5 till tisdag kväll klockan 20:15 att vara fram i Kramfors! Resan innehåll 9 bussar, 2 tåg, 3 tax och en färja!


Ge mig godis -.jag kan inte röra mig!
Jag vill ha godis... men bakhovar är fortfarande fast på golvet O_o.
Jag köpte för Skinny superfina transportskydd för lång resa.. men vad gjorde den härerfaren tävlinghäst? Han trodde att han kunde inte rör hans bakben. Stackars Skinny XD. Vi gjorde allt: att krama, att pussa, att korrumpera, men nej XD. Stackars Skinny gick så långt med förben det var möjligt, men bakben stod stilla. Till slut, jag lyfte hans bakben och sen gick han :D. Det verkade vara den värst att börja promenera med skydd, eftersom när vi provade det igen det verkade vara nästan lika svårt. Men han avgick nu snabbare. Stackars Skinny, kanske benskydd var mest spännande sak i hela resan?

Och bakben stiger :D

När det var dags att avgå, märkte jag att min fina tävlinghäst har verkligen blivit en ridhäst. Tidigare det var lika vanlig att gå i en trailer än i stall, men nu behövde han fundera långt innan han gick in. han var lite löjligt ;). Men man förstår det väl -trailer har inte längre varit i hans varje dag liv som tidigare. Men i alla fall han reste jätteväl. Det var bara i Umeå hamn vi behövde vänta båten och Skinny var spänt.

Båten kommer! Jag matade lite färsk gräss till honom när vi väntade. Innan vi gick till en ny trailer promenerade vi i hamn. Skinny såg ut nästan som kallblod ;) - titta på bilden där nere ;).


Uppvärmning i Umeå hamn innan vi gick till fartyget. Men vad- blev han plötsligt kallblod O_o? Jamföra honom till adrenner på bild där höger (från http://www.pferde.de/Ardenner-Hengst.6106595.html )

När gick vi i båten blev Skinny mycket mer lugn och fick resa i lugn och ro -jag var glad att lastrum var så tyst. Vi hade morötter, vatten, hö, äpplen och salt med som reskost :). Vi stoppade ganska ofta att se hur Skinny står där och erbjöd vatten till honom. För mig det vat jätte tung att vaka hela natten. Resan tog nästan dygn :S.

"Nattlinje"

När vi äntligen var fram Skinny var pigg. Jag led honom omkring hela jättestort bete och när jag släpte loss honom sprang han glad omkring. Han var tydligen glad att få strecha hans ben efter en lång resa. Först rullade han på två gånger <3 och sen var vaken och sprang till andra hästar att hälsa på.

I kväll lätt vi honom gå med hans  isländsk flickvän Salli när Sallis andra pojkvän gick hem. Skinny och Salli blev bekant med varandra finkänslig. Snart ska dom vara som "paita ja peppu" "skjorta och rumpa" (dom däger det på finska när två person ska vara alltid tillsammans) Skinny övervägde långt på lösdriftsstalls dörr. Han går ju in och ute men han måste samla upp mod för att göra det :).

Lösdriftsstall är härlig, dom har så stor bete att dom får springa hur mycket som helst och dom kan gå in och ute när som helst. Lösdriftsstall skyddar dom motinsekter och väder. Jag önskar att jag ska ha likadan plats på någon dag ;). Vi är lycklig att få njuta av den här platsen för denna sommaren :D. Det är den bästa en häst kan önska efter!



Promenerade först omkring jättestor bete
"HUII" "Vad är DET?" "Jag är lite bekymrad" (Det var bara vit höbal mitt av brännässlor)
Och först den viktigast - att rulla två gånger grundligt, och sen kunde han springa och titta på andra hästar..
FINA FINA Skinnypojke

Pigg och pampig :D
Skinny även stegred sig, men kameran hann inte med :S.


Skinny och Salli på stugas dörr
Skinny i  stugan för första gång