sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Drickar

Jag har provat att få Skinny dricka mer, för att hans system får "rensning". Vi svällar hans Dermavital kraftfoder -där vatten kommer nästan oansenligt. Ytterligare jag har bjudat honom olika drickar...



Först började jag med morotjuice (ekologisk, utan socker). Nej, han gillade inte. Men drack när jag lägge ett äpple med.

Smaka var så snäll :D


Morotjuice


"Jag äter hellre än dricker"

 Innan vi går på stropp, provar vi om han vill dricka lite mer..;)


Titta! Där! Drick!
Mmmm... ska jag dricka?

Kanske jag kan dricka lite, äpplar smakar gott!

Eftersom Skinny gillar om äpplena, provade jag följande gång med äpplejuice (utan socker), men han gillade inte det heller. Då började jag ge honom bara varmt vatten och äpplen :).

Naturens örter




När Skinny får välja, han äter allt som är hälsosam. Han äter bland annat tistel, björk, hallonbuske, havtorn...  :)
 
havtorn


Eftersom shiatsumassör hittade potential hinder från magen och urinblåsa... och för att inte tala om alla symptom jag hade märkat redan innan köpte jag honom, bestämde jag att prova mata Skinny örter utöver dermavital-kraftfoder. Vi talade om Skinny med "naturmor" (Luontoäiti), och hon gav oss följande blandnind. 

  • Lav
  • Dill
  • Lakrits
  • Nypon
  • Persilja
  • Brännässla
  • Maskros
  • Lingon
  • Havtorn
örtblandning

Blandning luktade gott -färsk. Symptom jag talar om är sådana att veterinär ska göra ingenting åt dom. Dom är bara små symptom att allt fungerar inte helt "perfekt" och nån lite hjälp kan lösa sådana problem. Vi började med 1/4dl, sedan 1/2dl och sedan ska mata 2-2,5dl småningom.


Jag har mig själv samlat lite örter också; brännässlor, groblad och gran. Ska se om vi behöver dom under vintern:).

Barefoot London

Barefoot London
Jag köpte en barefoot sadel som jag hade önskat :). Men har haft inte tillräckligt tid att prova det. Först hade inte sadelgjord och sedan jag köpte en sadelgjord som var för lång.. när jag fick passande gjord, såg jag att sadel behöver med fyllning och nu väntar jag att har tid att fylla det ;).



"sadelmall"





Så eftersom jag har inte passande sadel ännu, köpte jag en säkerhetsväst -eftersom ska falla ner i alla fall på nån dag ;).

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Skor på och på stropp

Fina Skinny och skor
Vi har börjat använda boots nu på flera gånger, eftersom svamp-medel funkar samtidigt på ren bas. Jag tycker att boots och "caters" (?) är svåra att klä på, men kanske jag ska vänja. Dom ska vara händiga under vintrar. Vi har tagit det lugn nu så att ben och hovar får anpassa sig.

Skor på



färdig "skoning"



6 skor på en promenad

Mums,hallonbuske
Ibland springer vi tillsammans. Jag får springa verkligen seriöst för att Skinny hinner inte förbi :D.



Vår mål är att spindel ska inte bo i skor ;D, så att vi ska använda dom då och då.

Fru-Spindel i Skinnys sko (hon behövde flytta :( )

Vår familj -bilder



Vi alla tre :D




Matti & Skinny
Matti & Skinny

(c) Tomi Louhelainen


Lada -skydd mot insekter

(c) Tomi Louhelainen
Så jag trodde tidigare att insekter kommer in i lada i alla fall, men när det hände inte när vi hade shiatsumassage, beslöt jag att vi ska rykta och sköta där från och med nu. Oj, vad skönt det var att vara där i lugn och ro utan insekter! Skinny var avspänd och snusade mig när jag rykte honom. Vi även blåsade till varandras ansikte flera gånger -som vi gjorde när han var föl. Inte längre oro med insekter -rolig :).

I lada det finns också en händig plats att lära lite "konster". Om han konsentrerar bra, han vet nu vad menar "odota" (=vänta), "tule" (=kom), "takasin" (=baka, tillbaka) och "pää alas" (=huvud ner). Och när vi promenerar och jag led honom han har nästan lärt att han borde komma efter mig, inte före mig (och dra mig efter honom XD). När jag höjar min hand på min sida, menar det att han ska inte gå förbi min hand eller att "stanna".

Annars vi har promenerat fortfarande som tidigare. Mest så att jag leder honom och lite så att jag rider utan betsel (träns?) eller sadel. Vi har bra hallonplats på vår tur -hallon för mig och hallonbuske för Skinny ;)


Mmm... Hallon.. buske

Jag har önskat, att det är dags att insekter börjar dö och vi ska ha lugn och ro. Och när vi rör oss dom stör oss inte...


Eller jag trodde så och sen blev den dag; älgflugor! Usch! Uäk! En flock av älgflugor -och på min favorit väg! Dom var alltöver! Dom var som magneter! Vi båda ville gå i väg så fort som möjlig -jag hoppade på Skinnys rygg och vi gick på fin passskritt till stall :D (pass= när en häst rör hans en sidas ben på en samma gång?). Jag kunde ju inte sitta på hans trav utan sadel ;).

Buskekipage
Snart vi ska promenera med en flugtäcke? Eller hur ska vi klara oss från älgflugor?
När vi var fram på lada, Skinny hade en fluga på hans svans: han vände sig nästan tvåfaldig (hans mun nära hans svan?) och sade "ta bort det fort!!" Stackars Skinny, jag hjälpte honom så fort som möjlig.

Shiatsumassage


 Där springer han snygg med huvan  på halsen :D

Och hop-pa!

Skut-ta!

Och från de här klämmiga biler är det mening att berätta just motsatt, alltså en härlig massage Skinny hade på en dag. Det var absolut lyx för honom!

Så. Vi var in i en loge och först Skinny ville undersöka logen, men när massör började arbeta blev han mer och mer lugn. Skinny bete sig som han hade intuition vad borde han göra. Han blev helt avspänd, gick ned med hans höft, vände hans hals och sidor enligt vad gjorde massör. Hans överläpp började "fluga" när han tog hand om mig och massör också "du sköter mig och jag sköter dig". Sedan började han gäspa och till slut var hans ögon halvfast. 



Jag önskar att jag hade bilder från massage, men ibland behöver man bara njuta av en stund och ta inte bilder :). Men i den här bild där uppe har Skinny kanske ganska lugn min också :D. 

Från massör fick jag massor av kunskap av Skinnys olika symtom som jag hade märkat tidigare och ny kunskap också som jag kan nyttja på hans matning och skötsel :). Han har bland annat lite "hinder" på njure & urinblåsa och magen :) men ingenting en veterinär kunde sköta. Jag kan nu försöka att förebygga att dom blir värre.

Eftersom jag märkte att ingen knott gick in i loge i den här gången (fast dom gick in på hovbesiktningdag), vi ska gå där igen för att sköta och att rykta :D.


Ponnys sommartvätt



Onneksi pesun aikana ylettyy vähän syömään

När det var varmt jag tvättade Skinny... 

Om man har inte rinnande vatten, hur mycket vatten behöver du att tvätta en häst? Jag vet inte, därför hade jag 250liter! :D Och till slut använde jag circa 100liter :). Skinny torkade hans huvud sig själv på handduk jag håll för honom :). Han blev rent och fin.


tvätteri


Jag led honom på gården tills han blev tork. Sedan jag strechade honom och försökte att ta honom på bete. Han frågade "glömde du nånting?" -Tydligen det har blivit en vana att han äter färsk gräs på gård innan han går på bete :D. Så jag låt honom att äta ock gick på ladan. Snart kom Skinny att titta på vad gjorde jag där <3

"Hej, vad gör du?"


En bild från ladas dörr

Vi fick också en ring på ryktbom :)


Säkerhet-inteckning

Ring

Vad hände det med huvan?


Kliar!
Skinnys öron kliar jättemycket. Små insekter krypar in och kliar även mer. Sedan han ber att jag skrapar honom eller han flaxar hela huvuden

"Skrapa mig"

Han har kliat så mycket att det finns skorpar nära hans öron. Därför har jag provat att han använder huvar..


Jag tänkte att kliande ska lätta när det blir inte mer stingar..Men när jag tar hovan på..

… Nästa dag kommer han att hälsa på mig.. A) hovan på halsen:



B) eller han har tog av huvan och det  ligger nånstans på bete XD...

Han har täcke, men var är huvan ;)?

Härlig :D.. men i alla fall jag har nu PROVAT att lätta hans problem ;)

Eftersom hans gamla flugtäcke gick sönder, köpte jag en ny, och igen en (olik) huva till -om han skulle ha det på :D.

Helt ny täcke och huva



Nalle :D
Och igen, också den här ny huvan hittade jag från bete på följande dag. Antingen han ska lära sig, eller jag ska tro på att han gillar inte om det :D.Vi har nu 4 huvar i alla fall :D.